Balansventilatie

met WTW

 

Voorwoord

Een beschrijving van de aanleg van een balansventilatiesysteem in een bestaande woning.

De aanleiding voor deze site is het Belgische Energieforum van Bond Beter Leefmilieu.
http://www.bondbeterleefmilieu.be/energieforum
Deze site beschrijft de overwegingen de aanleg en ervaringen van een balansventilatie systeem in een bestaande woning.

Meestal wordt de aanleg niet zelf gedaan: het vergt nogal wat hak en breekwerk en ook ontbreekt vaak de kennis. Toch is het heel goed zelf te doen. De zogenaamd deskundigen gaan ook nog wel eens in de fout. Vaak komt dit door miscommunicatie: degene die het aanlegt is een ander dan de ontwerper, de aannemer vindt het maar onzin (lastig), de installateur heeft het te goedkoop aangenomen en wil er zo snel mogelijk vanaf, de bewoner snapt er ook niets van. En dat allemaal voor een paar honderd kuub gas per jaar.

Maar ik dacht: Het kan er alleen maar beter op worden. Dus toen we in 2006 een nieuwe woning betrokken wilde ik meteen een balansventilatie aanleggen. In onze vorige woning hadden we luchtverwarming. Hierover is waarschijnlijk een aparte site te maken, maar ik merkte dat een groot voordeel de luchtverplaatsing in het huis is. Dit is dan wat anders dan ventilatie, maar er wel aan verwant: de bewegende lucht voorkomt vochtophoping. Vaak zijn de ernstigste ventilatie/vochtproblemen erg plaatselijk. Uiteraard moet er ook luchtverversing plaatsvinden. Onze standaard centrale afzuiging voldeed in de laagste stand en ondanks dat het huis behoorlijk winddicht was (nee, geen cijfers) hadden we geen last van condens en bedompte lucht. We hadden zelfs geen wasemkap. Of het huis was minder winddicht dan ik dacht.

Waar hebben we het over?

Er zijn globaal drie soorten ventilatie.

De balansventilatie lijkt ideaal -wel ventilatie, geen tocht en warmteverlies- maar heeft natuurlijk ook nadelen:

Een balansventilatie heeft dan ook alleen nut als het huis redelijk geïsoleerd, maar vooral als het goed luchtdicht is. Dan is namelijk goede ventilatie essentieel om vocht- en schimmelvorming te voorkomen. De voordelen zijn eigenlijk alleen energiebesparing en comfortverhoging, want een goede ventilatie is ook op eenvoudiger manieren te verkrijgen.

Wanneer zou je een balansventilatie moeten overwegen?

Bij ons was voornamelijk het laatste punt van belang, hoewel alle punten wel enigszins spelen.

Vooral de laatste jaren wordt de balansventilatie populair. Dit komt omdat de huizen steeds beter worden afgewerkt en daardoor winddichter zijn. Ook zijn warmtewisselaars met een hoog, groter dan 90% rendement, nog niet zolang op de markt. Maar ook zijn er negatieve geluiden. De installatie maakt te veel lawaai, de filters vervuilen, en last but not least het (al dan niet vermeende) sick building syndroom: mensen krijgen last van ademhalings problemen, astmatische aandoeningen. Ik kan hier weinig zinnigs over zeggen, alleen dat bij ons na een jaar geen schimmel meer in de raamkozijnen zit. En op zolder kon ik laatst een heel regiment verdroogde pissebedden opzuigen. En van het energiebedrijf kregen we 1000 euro terug. (De voorschotten waren berekend op het verbruik van de vorige bewoners.) Maar we hadden dan ook een bijzonder zachte winter!

Kortom allemaal indicaties en weinig harde cijfers. Dit komt omdat veel afhangt van het gedrag van de bewoners en de acceptatie van een bepaald systeem.